Bron: Wikipedia

De Nederlandse Keuken

  • De Nederlandse keuken is met name geïnspireerd door het landbouw- en veeteeltverleden van Nederland.
  • Alhoewel de keuken per streek kan verschillen met specifieke producten, is er een aantal typisch Nederlandse gerechten en ingrediënten.
  • Nederlandse gerechten zijn vaak stevig en voedzaam, afgestemd op de overwegend fysieke werkzaamheden die de Nederlander in het verleden deed.
  • De Nederlandse keuken staat open voor invloeden van buitenaf.
  • Aan het koloniale verleden zijn veel gerechten met een Indische of Surinaamse oorsprong ontleend en ook uit de Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en Spaanse keuken zijn gerechten en/of ingrediënten overgenomen. 

Traditionele Nederlandse maaltijd

De typisch Nederlandse maaltijd bestaat meestal uit een combinatie van aardappels, groenten en vlees (al dan niet in de vorm van een stamppot), een maaltijdsoep of pannenkoeken.

De traditionele maaltijd bevat meestal de volgende onderdelen:

Aardappels: bijvoorbeeld bintje, Doré en Eigenheimer. De aardappels worden gekookt en/of gebakken of gefrituurd, en slechts gekruid met wat zout.

Groenten: zoals diverse koolsoorten, andijvie, spinazie, bonen, rode bieten, spruiten, erwten.

Vlees: gevogelte of vis, zoals rundvlees, varkensvlees, kip, makreel, paling, schol. Ook paardenvlees en schapenvlees worden wel gegeten.

Nagerecht: wordt veelal yoghurt, pap of vla genuttigd.

Soep: De maaltijdsoepen die tot de Nederlandse keuken kunnen worden gerekend zijn onder andere:

  1. Erwtensoep of snert: een dikke soep van erwten, waarvan een groot aantal variaties bestaat. Afhankelijk van smaak en streek wordt hier varkens- en/of schapenvlees in gebruikt, aardappel, selderij, ui, prei en worst. Erwtensoep wordt vaak geserveerd met donker roggebrood met roomboter en katenspek.
  2. Bruinebonensoep, die qua samenstelling lijkt op erwtensoep, maar waar de erwten zijn vervangen door bruine bonen. Bruinebonensoep wordt ook meestal minder gebonden dan erwtensoep.
  3. Humkessoep, een lichtgebonden maaltijdsoep met aardappelen, sperziebonen en witte bonen.

Avondmaaltijd
In Nederland is de hoofdmaaltijd verschoven naar de avond en wordt dus avondeten of avondmaaltijd genoemd.

In het oostelijk deel van Nederland werd traditioneel de warme maaltijd tussen de middag genuttigd, om energie op te doen voor de werkzaamheden van de middag. Met het voor een flink deel verdwijnen van de agrarische cultuur ten gunste van industrie en dienstverlening is het echter voor de meeste mensen praktischer om aan het begin van de avond te dineren.

Ontbijt en lunch
Het traditionele ontbijt in de Nederlandse keuken bestaat meestal uit brood. Het brood is belegd met boter, kaas, vleeswaren of ander broodbeleg. Zoete belegsoorten zijn jam, pindakaas, chocoladevlokken of hagelslag. Ook wordt wel een gekookt ei gegeten. Naast of in plaats van brood wordt ook pap van graanvlokken, muesli of cornflakes met yoghurt of melk gegeten.

Ook bij de lunch staat meestal brood met een keuze uit velerlei beleg op het menu, soms vergezeld van soep, salade of gebakken ei. Fruit is een veel gebruikt bijgerecht. Alcohol bij de lunch is zeldzaam en in bedrijfskantines is het schenken van alcoholhoudende dranken ongebruikelijk.

Dranken
Veel Nederlanders drinken koffie en thee bij het ontbijt, maar ook tussen de maaltijden door. Koffie wordt meestal tussen tien en elf uur gedronken, terwijl er rond vier uur thee geserveerd wordt. Melk wordt eveneens vaak bij ontbijt en lunch gedronken. Bij het diner worden soms alcoholhoudende dranken als bier en wijn gedronken.