Een plan maken voor uw keuken! 

Bij het maken van een keukenplan, zult u ook moeten kiezen welke stijl u gaat nemen!
Welke keukenstijl past bij uw inrichting?

Landelijke keuken - De nostalgische sfeer van het platteland welk veelal zijn voorzien van kaderdeuren die men vroeger vaak tegenkwam in de Nederlandse boerderijen. Een vrijstaand fornuis of een grote stenen spoelbak maken het plaatje voor een landelijke keukenstijl compleet. Robuuste werkbladen van natuursteen of composiet geven de keuken een gezellige natuurlijke uitstraling.

Moderne keuken - met strakke lijnen, een gladde afwerkingen moderne materialen. Modern strak vormgegeven keukenapparatuur, brede laden makkelijk in gebruik, dat zijn kenmerken van een moderne keuken. Blikvangers zijn vaak een kookeiland, greeploze fronten en een design kraan. In combinatie met hout, steen, glas, roestvrij staal of hoogwaardig kunststof krijgt de moderne keuken een strakke, eigentijdse uitstraling.

Tijdloze keukens - Een tijdloze keuken ben je niet na een jaar of wat zat; een dergelijke keuken gaat vele jaren mee zonder dat deze uit de tijd raakt. Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren. Een tijdloze keuken blijft actueel. U bent dan niet na enige tijd al weer uitgekeken en u kunt blijven genieten van uw keuken. 

Houten keukens - het blijft een ambachtelijke uitstraling zo'n houten keuken. Ook hier is een verscheidenheid verkrijgbaar, denk maar aan keukens van steigerhout of doorleefd hout of hout met een sjieke uitstraling, zoals cherry appel enz.

Design keukens - met speciaal ontworpen kasten - fronten - bladen -apparatuur, geven vaak net iets anders dan anders.

Luxe keukens - De luxe keukens worden op maat én naar uw wensen vervaardigd. Vaak worden deze keuken met de laatste technieken verwerkt en met de modernste keuken-apparatuur gemonteerd.

Hoogglans keukens - Deze zijn strak, opvallend en tegenwoordig veel gevraagd! De keuken krijgt een luxe uitstraling. De uitstraling van een hoogglans keuken in combinatie met bijvoorbeeld een donker composiet aanrechtblad is een veelgevraagde combinatie. 

Indeling en inrichting van de keuken.

Het indelen en inrichten van de keuken vraagt wat puzzelwerk. omdat geen enkele ruimte dezelfde afmetingen heeft en daarbij zit u met heel wat apparaten die een juiste plek moeten krijgen maar ook een bepaalde uit straling behouden. Een standaard keuken kopen volgens hun opstelling is over het algemeen niet haalbaar. Hier een paar tips, over een praktische en ergonomische keuken ontwerp, waarmee je ook nog vele jaren plezier aan zal hebben.

ERGONOMIE IN DE KEUKEN: DE KEUKENDRIEHOEK

De werksituatie en gebruiksvriendelijkheid is heel belangrijk in de keuken. Wanneer we de indeling op zo'n manier maken dan hoeven we ook minder te lopen, wat betekent dat we sneller en preciezer kunnen werken. De ruimte waar we werken, zijn: 1. de spoelbak, 2. de koelkast en 3. de kookplaat. Samen worden ze werkdriehoek of keukendriehoek genoemd.

De plaatsing van spoelbak en kookplaat kan men het best zo kort mogelijk houden. De reden is dat bij deze 2 punten de meeste interakties plaatsvinden. Op die manier bespaart dat u tijd en veel lopen.

KEUKENVORMEN EN HUN IDEALE INDELING

KEUKENINDELING: i-VORMIGE KEUKEN

Bij een rechte keukenopstelling de spoelbak, het kookgedeelte en de koelkast op één lijn. Hierbij neemt de spoelbak een centrale plaats in, omdat we deze het meest gebruiken.Dat betekent dat de spoelbak tussen de kookgedeelte en koelkast komt te liggen. Deze keukens zijn bijzonder geschikt voor kleine of smalle ruimtes. 

 

KEUKENINDELING: L-VORMIGE KEUKEN

De L-vormige keuken, zien we ook steeds vaker. Hier is de werkdriehoek perfect om te werken met zo weinig mogelijk verplaatsing. In het verleden hadden deze hoekkeukens last van verloren ruimte in de hoeken maar tegenwoordig is dit geen probleem meer. Er zijn allerlei variaties op bedacht om de ruimte goed te benutten.


KEUKENINDELING: U-VORMIGE KEUKEN

Hier ziet u dat bij een U-vormige keuken de minimale afstanden heel klein is, dus perfect! Dit betekent dat we sneller en preciezer kunnen werken. Alles is binnen handbereik en er is voldoende werk- en bergruimte. Om een U-keuken te plaatsen moet je wel over voldoende ruimte beschikken.

 

KEUKENINDELING: PARALLELLE KEUKEN

De parallelle keuken geeft net dat beetje extra ruimte en comfort om te werken. Doordat men aan één zijde een eiland plaatst, geeft dat de mogelijkheid, de keuken aan weerszijden in en uit te lopen.   

 

KEUKENINDELING: KOOKEILAND

Keukeneilanden zijn de laatste jaren erg in trek bij open woningen. Ze geven een extra dimensie en bakenen de kookruimte visueel af van de woonkamer of eetkamer. Zo kan je in contact blijven met de gasten zonder dat ze zien wat er gebeurt in de keuken. Om een keukeneiland te plaatsen, moet je wel voldoende ruimte hebben. Als dit niet het geval is, kan je ook kiezen voor een verplaatsbaar of halfopen keukeneiland.

NUTTIGE AFSTANDEN EN KEUKEN AFMETINGEN

Onderstaande lijst bevat een overzicht van de meest ergonomische afmetingen en afstanden van verschillende keukenelementen. Je zal zien dat de hoogte van het werkblad niet altijd overeenkomt met die van de spoelbak of kookplaat. Dit heeft te maken met praktische, esthetische, technische en budgettaire redenen. Kiezen voor een gemiddelde tussen de verschillende afstanden is vaak de beste oplossing.

Afmetingen werkblad hoogte

Ideale hoogte: bovenkant blad - 10 cm onder de elleboog, Daar het niet altijd mogelijk is een bepaalde hoogte te verkrijgen, is de stelregel:
95 cm ( Ideaal voor mensen met een lengte van 170 tot 195 cm )
90 cm ( Ideaal voor mensen met een lengte kleiner dan 170 cm )

Werkblad diepte
Uit ergonomisch standpunt is 60 centimeter de ideale grijpdiepte. Om meer afzetruimte te hebben, kan je het werkblad wel dieper laten maken.

Werkblad dikte
Van 1 tot 5 centimeter.

Afstand tussen hangkasten en werkblad
45 à 60 cm gemeten vanaf bovenkant werkblad tot aan de onderkant van de hangkasten.

Afstand tussen afzuigkap en kookplaat
Minimaal 65 cm bij een elektrisch kookplaat
Minimaal 75 cm bij een gas kookplaat

Ideale diepte hangkasten en keukenkasten
Hangkasten: 35 centimeter
Keukenkasten: 60 centimeter

Hoogte van de spoelbakken
95 cm ( Ideaal voor mensen met een lengte van 170 tot 200 cm)
90 cm ( Ideaal voor mensen met een lengte kleiner dan 170 cm)

Afmetingen onderkant spoelbak
85 cm ( Ideaal voor mensen met een lengte van 170 tot 200 cm)
80 cm ( Ideaal voor mensen met een lengte kleiner dan 170 cm)

Hoogte kookplaat
85 cm ( Ideaal voor mensen met een lengte van 170 tot 200 cm)
80 cm ( Ideaal voor mensen met een lengte kleiner dan 170 cm)

Tip - Een verlaagd kookgedeelte kan handig zijn, omdat je de inhoud van de pan beter kunt overzien en minder zwaar hoeft te tillen.

Ideale hoogte van de oven
Om niet te hoeven bukken, is het te overdenken om de oven ter hoogte van het werkblad te plaatsen. Op die manier is het makkelijker de bak-gerei in en uit de oven  te zetten. Je hebt ook beter zicht omdat je erin makkelijker in kan kijken of het goed gaat.

Hoogte van de koelkast
U zult bemerken dat wanneer het midden van de koelkastplaatst op hoogte van het blad, dit een optimaal gevoel geeft.

Het uitwerken van uw ideeën

Nadat u een stijl  en indeling heeft gekozen - is het van belang dat we alles op papier hebben staan.
Zo wordt het duidelijk waar bijvoorbeeld de waterleidingen, gasleiding, afvoerleiding en elektriciteit moeten komen.
En we zien dan ook hoe we de keuken kunnen plaatsen, omdat we rekening houden met deuren, ramen, radiatoren, lucht- en ventilatiekanalen, vaste inrichting, en alles wat uitsteekt.

De totale ruimte dient u op te meten en uit te tekenen, bijvoorbeeld op schaal 1:20 op millimeterpapier .
Ook zijn er softwares hier speciaal voor ontwikkeld, die we kunnen downloaden of op de site zelf kunnen gebruiken.

Houdt dus rekening met:

  • - Deuren en ramen (draairichting aangeven, hoogte van de vensterbank en breedtemaat alsook het kozijn)
  • - Radiatoren (staan ze in de weg om een deur of om een lade te openen?)
  • - Hoeken (Zijn deze hoeken inderdaad 90º? Dit is na te gaan door één muur op 40 cm af te tekenen, en de andere muur op 30 cm af te tekenen. Wanneer we dan een liniaal zetten op de ene afgetekende muur naar de andere, dan moeten we exact een maat van 50 cm krijgen (Dit kan ook met 60, 80 en 100 cm)) Vermijd een ladekast in een hoek te plaatsen.
  • - Hoogte van vloer tot plafond.
  • - Houdt rekening met het spoelgedeelte en kookgedeelte - deze moeten op elkaar zijn afgestemd, wat betekent dat daar voldoende ruimte moet zijn, en toch moet de loop-afstand, voor praktische reden, zo kort mogelijk zijn!
  • - Houdt rekening met de hoogte van je keuken zowel voor de onderkasten als bovenkasten:
    Hoogte van onderkast plus blad is gemiddeld tussen de 90 en 95 cm. Voor grotere personen kan men hogere onderkasten, c.q. stelpoten, bestellen of deze hoger plaatsen d.m.v. balkjes. Voor kleinere personen kan men lagere onderkasten c.q. stelpoten bestellen, of zelf korter maken door een gedeelte van de onderkant van de kast (plint en zijkant) af te zagen.

Tip - Goede werkhoogte = bovenkant blad ± 10 cm onder de elleboog.

Tip - Een verlaagd kookgedeelte kan handig zijn, omdat je de inhoud van de pan beter kunt overzien en minder zwaar hoeft te tillen.

Tip - Een verdiept blad (breder dan de 60 cm standaard), geeft meer ruimtelijk inzicht.

Wateraansluiting - (wordt het een muur of een blad -aansluiting?), bij de vaatwasser moet de waterleiding bij voorkeur in de spoelkast uit komen, wat betekent dat de vaatwasser over het algemeen naast de spoelkast komt.

Afvoer - waar is deze op het moment en waar wilt u hem hebben!

Elektriciteit 
Teken een schema met de aansluitpunten van de elektriciteit - waar wilt u stopcontacten hebben? (met betrekking tot de apparaten moeten ze verdiept zijn en zo worden geplaatst dat je direct de stekker uit stopcontact kan nemen, dat betekent vaak dat we ze niet achter een apparaat kunnen zetten!) Denk hierbij aan magnetron, oven, kookplaat met vonkonsteking, of een kookplaat met perilexstekker, afzuigkap, koelkast, vriezer, vaatwasmachine, boiler, verlichting enz.

Gas 
Gasaansluiting - niet achter de oven, daar u gelijk bij de gaskraan moet zijn, indien noodzakelijk!

Tip - Teken verschillende kastmodellen op karton en knip ze uit. Plaats ze daarna zo, tot u een indeling naar wens hebt.


Voor project en particulier
 
Heeft U vragen? Neem gerust Contact met ons op!

EMAIL:   email